piątek, 25 stycznia 2013

Orzechowe muffiny




Każde święto jest idealnym momentem na pieczenie. Dzień babci i dziadka również! Zamiast isc do sklepu i kupować drogie i sztuczne bomboniery można upiec coś samemu i podarować coś naprawde od serca. Zapewniam Was ,że taki prezent będzie o wiele więcej znaczył dla waszych bliskich.. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejną odsłonę muffinek  - w wersji orzechowo-czekoladowej ,moaj wersja to lekko przerobiony przepis który odnalazłam na stronie www.mojewypieki.com

Orzechowe muffiny


składniki
125 gram masła 
1/3 szklanki cukru
2 jajka 
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki zmielonych orzechów
5 /6 łyżek mleka 
100 g dowolnej czekolady
1 łyżeczka kakao
1 "duża"łyżeczka proszku do pieczenia

Masło ucieramy za pomocą miksera. Nastepnie dodajemy cukier i ubijamy masę do puszystości. Dodajemy,pojedyńczo,jajka i dokładnie mieszamy ze sobą składniki.W osobnej misce mieszamy ze sobą suche składniki z wyjątkiem czekolady,czyli kako ,orzechy,proszek do pieczenia.Dodajemy (wcześniej posiekanej na bardzo małe kawałeczki) czekolady i łączymy ze sobą całość za pomocą miksera.
Umieszczamy mase do specjalnych foremek do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniki nagrzanym do 170 stopni (150 z termoobiegiem)

UWAGA! Masa wyjdzie dosyć gęsta :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz