niedziela, 10 czerwca 2012

Babeczki czekoladowe

Pierwszy lecz z pewnością nie najgorszy przepis:



"Chocolate chips muffins" autorstwa Nigelli Lawson.


Składniki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 ml oleju
- 1 jajo
- pół łyżeczki sody
- 250 g mąki
- 175 g cukru pudru
 - 250ml mleka (1 szklanka)
- łyżeczka ekstraktu z wanili
- 2 łyżki kakao
- 150g czekolady(czyli półtorej tabliczki) do wyboru gorzka lub mleczna, można też pomieszać. Dla ułatwienia mozna zakupić,tak jak to jest w podstawowym przepisie, groszki czekoladowe. 

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składki. Najlepiej przesiać je przez sitko,aby dostało się powietrze,które sprawi,że nasze babeczki będą bardziej pulchne i delikatne.  Zostawiamy część czekolady,która na sam koniec wykorzystamy do obsypania naszych wypieków.
W drugiej misce miksujemy mleko,olej oraz wanilie.
Dodajemy "mokre" składniki do suchych i energicznie mieszamy.
Nakładamy do foremek. Z wierzchu obsypujemy drobinkami czekolady.
Wstawiamy do wcześniej nastawionego piekarnika na 200 stopni. (Jeżeli posiadamy piekarnik z termoobiegiem -180) na 20 minut.
Smaczego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz