niedziela, 17 czerwca 2012

Pianka truskawkowa z biszkoptami

 


 

"Pianka truskawkowa z biszkoptami"

Składniki:
-3 galaretki truskawkowe w proszku
- 0,5l śmietany kremówki 30% 
- małe biszkopty- np. firmy "Mamut"
-1,5 kg truskawek 
-cukier+woda+wódka (do zamoczenia biszkoptów) / mleko 


Do okragłej formy układamy namoczone w roztworze cukru,wody i wódki (na oko) lub w mleku- zależnie od wyboru. Pamiętajmy o tym,żeby ułożyć ciastka, także po bokach formy.
Zalewamy galaretki wodą - 2 w jednej misceczce,a 3 w osobnej, i pozostawiamy aby trochę nam zgęstniała. Przepis na galaretkę znajdziecie na opakowaniu. Średnio bierzemy pół litra na jedną saszetkę,ale wiadomo,że do ciasta musi mieć ona trochę inną konsystencję dlatego warto oprzeć się na zaleceniach producenta.
Ubijamy bitą śmietanę w głebokim i dośc szerokim naczyniu/misce, dodajemy około kilograma zmiksowanych truskawek- tutaj bardzo przydatny okaże się blender jeżeli go nie posiadamy możemy użyć zwykłego miksera. Mieszamy bitą śmietnę, mus truskawkowy oraz 2 lekko zagęszczone galaretki. Zalewamy powstałą pianką wcześniej ułożone biszkopty. Oczywiście możemy upiec własny biszkopt lub go kupić w sklepie,chociaż nie jestem ich zwolenniczką - podany przeze mnie przepis będzie szybszy w wykonaniu a równie smaczny. 
Odstawiamy do lodówki aby nasza pianka zastygła. na górze układamy reszte truskawek w dowolny sposób. Można pokroić w połówki lub ćwiartki podobnie jak na fotografii. Góre zalewamy galaretką. Może być to grubsza lub cieńsza warstwa w zalezności od naszych upodobań,oraz... miejsca które nam zostało w formie:).
Odstawiamy do lodówki,aby ciasto nam do konca zgęstiało!
Życzę smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz