poniedziałek, 8 października 2012

Puszysty sernik


Puszysty sernik z bita śmietną i budyniami! 

Odkąd mam tego bloga parokrotnie przygotowywałam ciasto właśnie z tego przepisu,ale za każdym razem było ono przeznaczone dla gości i nie zdąrzyłam je uwiecznić. Dzisiaj jednak zrobiłam je właśnie po to,żeby podzielić się sekretem na to cudo właśnie z Wami!

Składniki:

Na masę serową:
-4 jaja
-odrobina soli
-3 budynie waniliowe bez cukru (np.Winiary)
-1 kg twarogu sernikowego
-0,5 l śmietany słodkiej  30% 
-1 szklanka cukru

Spód:
Tutaj mamy dwie opcję. Myślę,że obie są godne polecenia. Orzechowa jest nieco ciekawsza i chyba u niektórych będzie nowością w kuchni :)

Kruche ciasto:
-1 jajko
-pół kostki masła (82% tłuszczu)
-pół szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-śmietana 30% (ewentualnie)

Wszystkie składniki wyrabiamy razem. Palcami rozdrabniamy masło na małe kawałki i gnieciemy wszystko w jedną kulke. Jeżeli masa nie chce nam się połączyć możemy dodać łyżkę śmietany. Gotową masę schładzamy w lodówce(1h) badź zamrażarce-wersja ekspresowa (30 min).

Spód orzechowy :
-2 paczki pełnoziarnistych ciastek np.digestive albo innych wielozbożowych
-szklanka orzechów zmielonych- włoskich lub mieszanych z laskowymi
-3/4 kostki masła 

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni ( 160 z termoobiegiem) pieczemy spód przez 15 minut( aż zbrązowieje - w obu przypadkach ta sama zasada).
Oddzielamy białka od żółtek (żółtka najlepiej odłożyć od razu do dużej miski).Ubijamy białkkaz odrobiną soli.(ten etap możemy wykonać na samym końcu tuż przed dodaniem do masy serowo-budyniowej,aby ciasto było jak najbardziej puszyste)W osobnym pojemniku  postępujemy tak samo ze śmietną. Następnie pozostałe składniki (budyń,sercukier)dodajemy do żółtek. Tą masę również miksujemy - aż wszystkie składniki się połączą, cukier musi się rozpuścić. Do tej mieszanki dodajemy śmietanę oraz białka i delikatnie mieszamy.
Wlewamy na nieco ostudzony spód i wstawiamy do piekarnika nastawionego równiez na 180 stopni na godzinę ( oczywiście musimy brać pod uwagę,że każdy ma inny piekarnik więc ciasto należy obserwować).
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Przygotowałam składniki i zabieram się do pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i życzę udanego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń