sobota, 18 sierpnia 2012

Tarta na słodko czyli tarta z jagodami i cukrem trzcinowym!


Ostatnio na blogu pojawiła się tarta "na słono" więc przyszedł na czas na słodką wersję tego wypieku!
Oto tarta jagodowa! (Na podstawie przepisu z bloga kulinarnego "Kwestia smaku")

Potrzebne składniki:

-300/400 gram świeżych jagód
-250 gram mąki tortowej
-100 gram masła
-50 gram cukru + 2 łyżki - tutaj tak naprawdę możemy dodać więcej lub mniej w zależności od naszych kubkow smakowych :) .
-łyżeczka/ dwie cukru trzcinowego na wierzch
-szczypta soli
-jedno duze jajko lub dwa małe

Wyrabiamy ciasto z mąki tortowej (przesianej przez sitko), cukru,jaja,soli oraz rozdrobnioneo w palcach masła. wyrabiamy w jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę w celu schłodzenia ciasta.
Po upływie tego czasu wyciagamy z lodówki schłodzone ciasto.Około 2/3całości rozrabiamy  palcami tak,aby powstał nam niezbyt gruby placek wielkości formy -oczywiście tutaj najlepiej wykorzystać specjalną do tarty. Rozkładamy ciasto tak,aby pokryło także boki formy. W masie wielcem robimy dziurki w niewielkich odstępach na całej szerokości- również po bokach tarty
Na wierzch wysypujemy gotowe jagody.Posypujemy 2 łyżkami cukru (rozprowadzamy po całości )
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na cieńkie pasma i układamy na wierzchu naszej tarty. Posypujemy cukrem trzcinowym - tak dla oka :)
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika - 160 z termoobiegiem na 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz