Wołowina po burgundzku!
Składniki:
-2 duże ząbki czosnku
-1 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu
-3 łyżki koncentratu pomidorowego,bądź przecieru
-pęczek natki pietruszki
-1-1,5kg wołowiny bez kości
-3/4 marchewki
-masło
-masło
- 3 ziela angielskie
-pieprz,sól
-łyżeczka tymianku
-4 listki laurowe
-70 dag szarotki (niektórzy zastepują ją czerwoną cebulą, lecz ja zdecyowanie polecam Wam te z mojego przepisu)
-70 dag niewielkich pieczarek
-pół listra wytrawnego czerwonego wina najlepiej z burgundii
Wołowinę czyścimy,kroimy na drobne kawałki/kostki.Tak samo postępujemy z pieczarkami.Marchewkę obieramy i kroimy na grube plastry.Siekamy cebulę. Rozstapiamy masło na dużej patelni. Dodajemy partiami mięso i smażymy na rumiany kolor. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso przeżucamy do garnka(bez tłuszczu) i posypujemy mąką. Na patelnię z której korzystaliśmy wczęśniej ( na tym samym maśle) smażymy cebulkę pieczarki i marchew około 10 minut. Dodajemy czosnek. Wyjmujemy cebulkę na osobny talerz.Reszte składników przekładamy do gara z mięsem. Na patelnie wlewamy wino,które następnie przelewamy do pozostałych składników naszej potrawy. Wlewamy bulion (tak aby pokryte był wszystkie składniki - reszte dodamy w późniejszym etapie gotowania) Dodajemy liście laurowe,ziele angielskie,tymianek, 3 gałązki pietruszki,koncentrant pomidorowy. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez trzy godziny. Dodajmy cebulkę i gotujemy jeszcze przez jakiś czas.Doprawiamy do smaku według własnego uznania. Posypujemy posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz