piątek, 7 września 2012

Kruche babeczki

Kruche babeczki na dwa sposoby

Oto  prosty, ciekawy i nie wymagający wielu starań przepis, który przypadnie każdemu do gustu.

Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej
100 cukru pudru
150g masła
odrobinę soli
4 żółtka

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Najpierw zaczynamy od suchych składników czyli mąki,cukru pudru i soli. Następnie dodajemy żółtka, a później "rozdrobnione"w rękach masło. Ucieramy całość w jedną masę. Jeżeli ciasto nie chce nam się połączyć możemy dodać łyżkę śmietany bądź gęstego jogurtu. Wyrabiamy przez chwilę. Gotową masę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę,badź ekspresowo do zamrażarki na około 20/30 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z osobna umieszczamy w foremce do babeczek. Pamiętajcie by wysmarować je wcześniej tłuszczem,aby masa nie przyległa. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni lub na 180 z termoobiegiem na 25 minut. 

Takie babeczki możecie podać z czymkolwiek - na co macie ochotę. Ja proponuje Wam dwie wersję:
pierwszą z bitą śmietaną ( kueczek śmietany 30% z fiksem) podaną z owocami,w tym przypadku malinami. Druga to babeczki z kajmakiem podane z orzechami laskowymi - taką masę możecie kupić gotową w puszcze - szczególnei takie polecam - te które należy samodzielnie gotować sa o wiele bardziej pracochłonne i mogą zakończyć się małym wybuchem i nieporzadkiem w kuchni jak skończyło się w moim przypadku. :) Pozdrawiam i życzę smacznego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz