Tort owocowy
Nie wiem jak Wy,ale ja nie jeste zwolenniczką tortów składających się z samego kremu i sztucznych dodatków. Wole postawić na lekki biszkopt, owoce i gęsty,a zarazem "lekki" puchowy kremik. Oto przykład ciasta zrobionego według moich upodobań :). Mój tort urodzinowy:
Składniki :
Na biszkopt:
-4 jajka
-4 łyżki mąki (2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 pszennej)
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem :
Gotowy karpatkowy krem z delecty
kostka masła
pół litra mleka
Galaretka z owocami:
małe koszyczki borówek amerykańskich oraz malin (po 400g)
możemy użyć również jagód
-2 galaretki o smaku owoców leśnych
możemy użyć również jagód
-2 galaretki o smaku owoców leśnych
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy mąki i proszek do piecznia. Miksujemy na jednolitą substancję. Dodajemy do tego białka i mieszamy za pomocą łyżki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez na 25minut.
Krem :
Przygotowujemy według przepisu na opakowaniu :)
Galaretka z owocami:
Przygotowujemy według przepisu na opakowaniu :)
Galaretka z owocami:
Przygotowujemy galaretkę według zaleceń. Zalewamy wrzątkiem i czekamy aż powoli zacznie się ścinać.
Biszkopt skrapiamy ponczem( składajacego się z cukur waniliowego, wody,cytryny lub ewentualnie samego alkoholu). Wykładamy kremową masę.Na wierzch wysypujemy owoce i wylewamy na to nieco już ściętą galaretkę. Odkładamy do lodówki na czas całkowitego stężenia.
Biszkopt skrapiamy ponczem( składajacego się z cukur waniliowego, wody,cytryny lub ewentualnie samego alkoholu). Wykładamy kremową masę.Na wierzch wysypujemy owoce i wylewamy na to nieco już ściętą galaretkę. Odkładamy do lodówki na czas całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz