piątek, 7 września 2012

Tort owocowy

Tort owocowy

Nie wiem jak Wy,ale ja nie jeste zwolenniczką tortów składających się z samego kremu i sztucznych dodatków. Wole postawić na lekki biszkopt, owoce i gęsty,a zarazem "lekki" puchowy kremik. Oto przykład ciasta zrobionego według moich upodobań :). Mój tort urodzinowy:

Składniki :

Na biszkopt:

-4 jajka
-4 łyżki mąki (2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 pszennej)
-3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem : 

Gotowy karpatkowy krem z delecty 
kostka masła 
pół litra mleka

Galaretka z owocami:

małe koszyczki borówek amerykańskich oraz malin (po 400g)
możemy użyć również jagód
-2 galaretki o smaku owoców leśnych


Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy mąki i proszek do piecznia. Miksujemy na jednolitą substancję. Dodajemy do tego białka i mieszamy za pomocą łyżki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem lub 200 bez na 25minut.
Krem :
Przygotowujemy według przepisu na opakowaniu :)
Galaretka z owocami:
Przygotowujemy galaretkę według zaleceń. Zalewamy wrzątkiem i czekamy aż  powoli zacznie się ścinać.

Biszkopt skrapiamy ponczem( składajacego się z cukur waniliowego, wody,cytryny lub ewentualnie samego alkoholu). Wykładamy kremową masę.Na wierzch wysypujemy owoce i wylewamy na to nieco już ściętą galaretkę. Odkładamy do  lodówki na czas całkowitego stężenia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz