sobota, 9 lutego 2013

Lasagne Bolonese

  Lasagne Bolonese

Oto jedno z typowo włoskich dań. Połączenia dużej ilości sera mięsa mielonego,aromatycznych włoskich przypraw, pomidorów i oczywiście makaronu,tym razem w postaci płatów. Możemy spotkań równiez inne wersje tego dania. Popularna "Napoli" zadowoli każdego wegetarianina,lub każdego który wolałby nieco lżejszą opcję. Spotkałam się już z przepisami na lasagne z warzywami lub też  samym serem i sosami.Myślę,że każdy z nich będzie równie interesujący. Dzisiaj jednak udokumentowałam przygotowania tradycyjnej wersji.. Niestety na zdjęciu nie wygląda zbyt okazale,ale zapewniam Was,że to po prostu mój brak umiejętności fotografowania ...


Składniki na sos Bolonese:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
400g mięsa mielonego (wołowego-wieprzowego)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka suszonych ziół włoskich(rozmaryn,szałwia lekarska,biały i czarny pieprz,kkminek,imbir)
300g pieczarek

Na beszamel:
2 łyżki mąki
2 spore lub trzy łyżki masła
mleko
sól
gałka muszkatałowa

po za tym:
9-12 płatów lasagne
100g sera (żółtego/parmezanu)
sól ,pieprz,cukier


Cebulek i czosnek,pieczarki obieramy,kroimy w drobną kostkę.Na rozgrzaną patelnie wlewany oliwe,kiedy się rozgrzeje dodajemy mięso, wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa.Dodać przecier pomidorowy,125 ml wody oraz zioła. Gotujemy pod przykryciem około 30minut dolewając wodę za każdym razem jak wyparuję.

Przygotowujemy sos beszamelowy.Na patelni rozpuszczamy masło,dodajemy mąke,smażymy,od czasu do czasu podlewając mlekiem, cały czas mieszamy aby nie byo grudek. Zagotowujemy.Doprawiamy gałką muszkatałową oraz solą.

Gotujemy w dużym garnku wodę.Solimy i dodajemy odrobinę oleju. Gotujemy makaron al dente.

 W dużym żarodpornym naczyniu układamy naprzemian: sos beszamel, płaty makaronu,sos bolonese,ser. Ostatnią warstwę stanowi makaron pokryty sosem beszamel i starty ser( może być również starta mozarella).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni (159 z termoobiegiem) na 45 minut.


1 komentarz: