Jabłecznik z bitą śmietaną
Na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej (w tym 1 może być mąki ziemniaczanej)
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru
Na warstwę jabłkową:
około 1,5 kg jabłek
1 galaretkę cytrynowe(widziałam gdzieś przepis z brzoskwiniową :)
około 1,5 kg jabłek
1 galaretkę cytrynowe(widziałam gdzieś przepis z brzoskwiniową :)
innym razem wersje z cynamonem może warto któryś z tych pomysłów wypróbować)
1/4 szlanki wody
1/4 szlanki wody
2 łyżki cukru
Na bitą śmietanę:
200 ml kremówki 30 %
1/2 galaretki cytrynową + 1/2 szklanki wody
(możemy zastąpić ją żelatyną około 25 g rozpuszczonej
w 1/4 szklance wody i łyżką cukru pudru)
pare kostek czekolady mlecznej bądź gorzkiej
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy(te pierwsze) na sztywną masę,następnie dodajemy cukier.Dalej miksujemy i w międzyczasie dodajemy partiami żółtka. Na koniec do masy przesiewamy mąkę oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy (ręcznie!). Wylewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 25 minut.
Z umytych jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki. Zagotować z wodą oraz cukrem w garze tak długo aż powstanie nam gęsta masa( owoce się rozpadną a woda nam wyparuje). Następnie dodajemy galaretkę i trzymamy przez dodatkowe 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę za pomocą miksera,gdy już jest gotowa dodajemy wcześniej przygotowaną ostudzoną już galaretke,mieszamy aby nie powstały grudki.
Nakładamy biszkopt masę jabłkową ,a nastepnie gotową bitą smietanę. Polwamy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odkładamy ciasto do wystygnięcia, po jakimś czasie swobodnie możemy włożyć do lodówki.
Jak wyglada rozpuszczaanie czekolady w kąpieli wodnej ?
Na garneku z wrzacą wodą umieszczamy miseczke, taką aby swobodnie można było ją położyć na garze,ale zarazem taką która nie będzie dnem dotykała wody! Wrzucamy do miski kostki czekolady i czekamy aż się rozpuszczą.Możemy dodać odrobinę masła albo mleka.
Przepis na biszkopt znalazłam na stronie www.moje-wypieki.blogspot.pl ,jeżeli chodzi o reszte zainspirowałam się różnymi innymi blogami min. pieczarka.mysia.blox.pl i w efekcie powstało wyżej opisane ciasto;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz