sobota, 15 czerwca 2013

3 bit!3 bit! czyli kajmakowo-bananowe.


Zdjęcie trochę nieudane bo zrobiłam je w nieodpowiednim trybie, a kiedy chciałam zrobić nowe...nie miałam już czego fotografować.. ale to chyba tylko świadczy o tym,że warto wypróbować ten przepis...

3 bit! czyli kajmakowo-bananowe!


Nie każde ciasto wymaga od nas dużej ilości czasu oraz użycia piekarnika.Niektóre można zrobić nawet w ciągu paru minut! Jak? Nic prostszego! Wystarczy tylko przygotować:

Składniki:
3 duże banany
paczka herbatników. Można użyc np." patit berry"
400 g  śmietany kremówki 30%
2 fixy do śmietany
kajmak w puszce (potrzebujemy trochę ponad połowe)
mleko
cukier puder( opcjonalnie)

Śmietane ubijamy w wysokim naczyniu,możemy dodać do niej cukru,jeżeli lubimy bardzo słodkie desery,ale moim zdaniem kajmak wraz z banami nadają już odpowiednią smak.Po chwili ubijania dodajemy fixy,które sprawia ,że nasza śmietanka nabierze ładnej konsystencji i dłużej ją utrzyma. 
Kajmak lekko rozpuszczamy.możemy użyć do tego mikrofalówki,bądź "kąpieli wodnej". 
Nasze banany obieramy,odcinamy ich końce i dzielimy na połowy.
W dużym ale dosyć płytkim naczyniu układamy zamoczone w mleku herbatniki (uważamy,aby nie nasiąkły nim za bardzo ponieważ wtedy zrobią się miękkie i moim zdaniem niesmaczne). Następnie wykładamy rozpuszczony kajmak.Kolejną warstwę będą stanowić banany,które przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Również namoczonych w mleku. Na ciasteczkach rozsmarowujemy bitą śmietanę. Możemy zrobić jeszcze jedną warstwę ciastko-krem,albo poprzestać na tej.
Przed podaniem chłodzimy,najlepiej w lodówce. 

Tak naprawdę ułożenie warstw zależy od nas,jest wiele wariacji,ale z pewnością kremówka musi stanowić górną warstwę,w innym przypadku ciasto nam się rozpadnie.

Życzę udanych (krótkich) chwil spędzonych w kuchni. Zapracowanym mamom polecam zaangażowanie dzieciaków,które na pewno z przyjemnością zabiorą się za układanie herbatników bądź wykładanie kajmaku :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz