piątek, 7 czerwca 2013

Tarta budyniowo-truskawkowa





Mogłabym napisać,po raz kolejny,że tarta jest szybka i prosta w przygotowaniu.. ale myślę,że się tego spodziewacie dlatego też napiszę..."sezon wakacyjny uważam za otwarty!"A na dobry początek proponuję prościutką tartę,która myślę, może być idealnym deserem,podwieczorkiem lub też innym posiłkiem.Wykorzystałam w niej truskawki które od niedawna zaczęły się przejawiać w co raz to bardziej okazyjnej cenie. Od razu polecam zakupić większą ilości i część z nich przeznaczyć na truskawkowy koktajl lub też na dżem truskawkowo-rabarbarowy,który niedługo pojawi się na moim blogu.



Tarta budyniowo-truskawkowa


Składniki:
1 jajko
125g masła
sól
125g cukru ,(polecam drobny do wypieków, możecie wykorzystać też trzcinowy/brązowy)
250g mąki (najlepiej krupczatki)
duża łyżka śmietany bądź jogurtu greckiego
1 budyń waniliowy
mleko 

Wbijamy do miski jajko,następnie dodajemy przesianą mąkę,sól, cukier oraz masło, najlepiej odrobinę schłodzone. Wyrabiamy palcami ciasto,początkowo rozdrabniając palcami na drobniejsze kawałeczki a następnie łącząc wszystkie składniki w jedną zwartą masę. Dodajemy jogurtu bądź śmietany, tak naprawdę nie jest to niezbędny składnik, jeżeli nasze ciasto łatwo nam się wyrabia i nie kruszy się wtedy nie ma takiej potrzeby i możemy go pominąć.Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę lub w zamrażarce około 20 minut. Wykonujemy budyń według opisu na opakowaniu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Smarujemy tortownice bądź inne naczynie masłem( ja wybrałam za duże,możecie w tym wypadku albo wykorzystać mniejszą formę niż ja lub też zrobić ciasto z podwójnej porcji). Wykładamy ciasto przyciskając masę dokładnie do dna. Formułujemy wyższe brzegi. Na całej powierzchni wykonujemy małe dziurki widelcem lub też patyczkiem,aby ciasto równomiernie nam urosło. Pieczemy sam spód około 15-20 minut w piekarniku,możemy "wyścielić" go papierem do pieczenia i wysypać np. groch aby miało odpowiedni kształt. Następnie wykładamy przygotowany przez nas wcześniej budyń. (Inie musi być schłodzony).Na wierzchu układamy pokrojone na połowę,lub też mniejsze kawałki truskawki. Pieczemy całość przez kolejne 20 minut. Oczywiście obserwujemy ciasto,możliwe że będzie potrzebowało trochę więcej czasu.
Wierzch posypałam świeżymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz