wtorek, 25 czerwca 2013

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z imbirem

 Dżem rabarbarowo-truskawkowy z imbirem 

Czas na kolejny przepis na bazie truskawek,ale tym razem z wykorzystaniem kolejnego sezonowego składnika, jakim jest rabarbar! Dżem jest idealny do tradycyjnego lub słodkiego pieczywa ( także do chałki którą planuję niedługo sporządzić i oczywiście zapoznać Was z tym przepisem),do tostów,gofrów,piernika czy innych deserów. Według mojej rodziny jest krótko mówiąc obłędny! Oczywiście podczas przyrządzania możecie pominąć imbir,ale myślę,że dżem straci swój oryginalny smak,dlatego też zachęcam Was do eksperymentowania!

Składniki
1kg truskawek 
1 kg rabarbaru
sok z 1 cytryny 
1 kg cukru (opcjonalnie : w przepisie podaje większą ilość, ja natomiast użyłam go mniej,ale musicie pamietać,że wtedy Wasz dżem będzie bardziej "lejący")
kawałek imbiru

Truskawki myjemy,usuwamy szypułki i wrzucamy do dużego garnka,dodajemy sok z cytryny,gotujemy przez około 15 minut,truskawki powinny być już nieco rozgotowane i puścić sok.Musimy pamiętać o tym,aby co parę minut owoce mieszać ( co sprawi,że nasz dżem się nie przypali)
W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy na mniejsze kawałeczki, po upływie, wspomnianych wcześniej 15 minutach, dodajemy go razem z cukrem do naszych truskawek. Nie dodajemy go na początku gotowania aby dżem się nie przypalił. Obieramy imbir (najlepiej za pomocą łyżeczki ),ścieramy go na małych oczkach i wsypujemy do garnka pod koniec gotowania.
Gotowy dżem przekładamy do słoiczków lub od razu zabieramy się za ich konsumpcję :)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz