niedziela, 30 czerwca 2013

Rolada wiedeńska


 Siostra zabrała aparat na wyjazd, więc tym razem umieszczone zdjęcia będą wykonane za pomocą komórki,co niestety odbiło się trochę na jakości.

Rolada Wiedeńska- czyli czekoladowe cudo z bitą śmietaną i owocami 

Składniki:
na ciasto:
5 jaj
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru

na bitą śmietanę
około 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
łyżka cukru pudru
2 fixy do śmietany
Ilość bitej śmietany oraz to ile cukru pudru do niej dodamy jest zależna od naszych upodobań, ilość fixów które utrzymują konsystencję także jest powiązana z ilością bitej śmietany: na 1 saszetkę przypada od 2 do 2,5 ml kremówki. 

Owoce:
Tutaj macie szeroki wariant wyboru, ja osobiście wykonałam ciasto z truskawkami,ale także wielokrotnie przygotowywałam je z wiśniami oraz malinami.

Żółtka jaj ucieramy wraz z cukrem pudrem przez około 15-20 minut ( cukier powinien stanowić wraz z żółtkami jedną masę, czym dłużej będziemy je miksować tym ciasto będzie smaczniejsze).
Osobno ubijamy, z odrobiną soli, białka na sztywno (będą gotowe w momencie gdy obrócimy naszą miskę i  jej zawartość nie wyleję się). Łączymy obie warstwy,dodając żółtka do białek,jednocześnie mieszając je za pomocą miksera ustawionego na najniższe obroty! Dodajemy kakao i miksujemy tak długo aż całość się połączy. 
Ciasto wylewamy na pergamin wyłożony na blasze.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę i miksujemy przez chwilę,następnie dodajemy cukier puder oraz śmietan fixy. Mieszamy aż kremówka całkowicie nam się ubije.

Owoce myjemy,jeżeli jest taka potrzeba szypułkujemy i kroimy na mniejsze części.

Na ostygniętym spodzie wykładamy równomiernie bitą śmietanę, odrobinę pozostawiamy,aby przyozdobić nią wierzch rolady. Przy jednym z dłuższych boków naszego prostokąta wykładamy owoce,identycznie jak w przypadku śmietany pozostawiamy część z nich. Zawijamy ciasto jak roladę,rozpoczynając od miejsca w którym zostały ułożone przez nas owoce. Na wierzch wykładamy kremówkę oraz resztę owoców.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz