Siostra zabrała aparat na wyjazd, więc tym razem umieszczone zdjęcia będą wykonane za pomocą komórki,co niestety odbiło się trochę na jakości.
Rolada Wiedeńska- czyli czekoladowe cudo z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
na ciasto:
5 jaj
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru pudru
na bitą śmietanę
około 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
łyżka cukru pudru
2 fixy do śmietany
Ilość bitej śmietany oraz to ile cukru pudru do niej dodamy jest zależna od naszych upodobań, ilość fixów które utrzymują konsystencję także jest powiązana z ilością bitej śmietany: na 1 saszetkę przypada od 2 do 2,5 ml kremówki.
Owoce:
Tutaj macie szeroki wariant wyboru, ja osobiście wykonałam ciasto z truskawkami,ale także wielokrotnie przygotowywałam je z wiśniami oraz malinami.
Żółtka jaj ucieramy wraz z cukrem pudrem przez około 15-20 minut ( cukier powinien stanowić wraz z żółtkami jedną masę, czym dłużej będziemy je miksować tym ciasto będzie smaczniejsze).
Osobno ubijamy, z odrobiną soli, białka na sztywno (będą gotowe w momencie gdy obrócimy naszą miskę i jej zawartość nie wyleję się). Łączymy obie warstwy,dodając żółtka do białek,jednocześnie mieszając je za pomocą miksera ustawionego na najniższe obroty! Dodajemy kakao i miksujemy tak długo aż całość się połączy.
Ciasto wylewamy na pergamin wyłożony na blasze.Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę i miksujemy przez chwilę,następnie dodajemy cukier puder oraz śmietan fixy. Mieszamy aż kremówka całkowicie nam się ubije.
Owoce myjemy,jeżeli jest taka potrzeba szypułkujemy i kroimy na mniejsze części.
Na ostygniętym spodzie wykładamy równomiernie bitą śmietanę, odrobinę pozostawiamy,aby przyozdobić nią wierzch rolady. Przy jednym z dłuższych boków naszego prostokąta wykładamy owoce,identycznie jak w przypadku śmietany pozostawiamy część z nich. Zawijamy ciasto jak roladę,rozpoczynając od miejsca w którym zostały ułożone przez nas owoce. Na wierzch wykładamy kremówkę oraz resztę owoców.
Ilość bitej śmietany oraz to ile cukru pudru do niej dodamy jest zależna od naszych upodobań, ilość fixów które utrzymują konsystencję także jest powiązana z ilością bitej śmietany: na 1 saszetkę przypada od 2 do 2,5 ml kremówki.
Tutaj macie szeroki wariant wyboru, ja osobiście wykonałam ciasto z truskawkami,ale także wielokrotnie przygotowywałam je z wiśniami oraz malinami.
Żółtka jaj ucieramy wraz z cukrem pudrem przez około 15-20 minut ( cukier powinien stanowić wraz z żółtkami jedną masę, czym dłużej będziemy je miksować tym ciasto będzie smaczniejsze).
Osobno ubijamy, z odrobiną soli, białka na sztywno (będą gotowe w momencie gdy obrócimy naszą miskę i jej zawartość nie wyleję się). Łączymy obie warstwy,dodając żółtka do białek,jednocześnie mieszając je za pomocą miksera ustawionego na najniższe obroty! Dodajemy kakao i miksujemy tak długo aż całość się połączy.
Do miski wlewamy śmietanę i miksujemy przez chwilę,następnie dodajemy cukier puder oraz śmietan fixy. Mieszamy aż kremówka całkowicie nam się ubije.
Na ostygniętym spodzie wykładamy równomiernie bitą śmietanę, odrobinę pozostawiamy,aby przyozdobić nią wierzch rolady. Przy jednym z dłuższych boków naszego prostokąta wykładamy owoce,identycznie jak w przypadku śmietany pozostawiamy część z nich. Zawijamy ciasto jak roladę,rozpoczynając od miejsca w którym zostały ułożone przez nas owoce. Na wierzch wykładamy kremówkę oraz resztę owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz