sobota, 24 sierpnia 2013

Najlepsza śliwkowa drożdżowa!




Śliwkowe ciasto drożdżowe!

Takiego ciasta drożdżowego jeszcze nie piekliście! Puszyste, dobrze wyrośnięte,ale i wypieczone, z dużą ilością kruszonki! Przyznam Wam się ,że nie spotkałam się do tej pory z taką metodą jego przyrządzania,ale jestem ogromnie zadowolona z tego,że wyszperałam w internecie właśnie TEN przepis! Zazwyczaj pieczenie drożdżówki zaczynałam od przygotowania tradycyjnego zaczynu..tutaj nie polega on na zalaniu drożdży i cukru ciepłym mlekiem! Obawiając się,że popełnie jakikolwiek błąd nie wprowadzałam za wiele zmian, jedynie dodałam odrobinę soli,która moim zdaniem obowiązkowo powinna znaleźć się na liście składników. Nie obawiajcie się także pieczenia z otwartym piekarnikiem..uwierzcie ..WARTO!

Składniki
ciasto:
200g masła
szklanka mleka
szklanka cukru
4 szklanki i  4 łyżki mąki pszennej 
szczypt soli
4 jajka
50 g drożdży świeżych

kruszonka:
(w moim przypadku pominęłam migdały ze względu na brak tego składnika w "mojej spiżarni"
ale zachęcam do wypróbowania także takiej wersji.
100g masła 
4-5 łyżek cukru
100g mąki pszennej

śliwki (około 200-300 g)
łyżka cukru oraz mąki


Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mleko a następnie cukier.Podgrzewamy ,mieszając, aż kryształki nam się rozpuszczą. Mieszanina nie może nam się zagotować! Dlatego warto podgrzewać ją na małym palniku. W momencie gdy płynna masa ostygnie(ale nie całkowicie! powinna być nadal lekko ciepła)  wbijamy do garnka jajka i całość dokładnie mieszamy. Do dużej miski rozkruszamy drożdże i przesiewamy mąkę ,zalewamy składniki płynem. (Możecie najpierw rozpuścić same drożdże aby mieć pewność że nie pozostaną one w formie rozposzczonych grudek lub też wymieszajcie dokładnie rękoma/łyżką dociskając do ściany miski tak aby doprowadzić od całkowitego ich rozpuszczenia).Masa będzie miała klejącą,luźną konsystencję. W oryginale autorka sugeruje użycie miksera,jeżeli macie możliwość również możecie się nim posłużyć.
Odstawiamy masę do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (przykrywamy suchą ściereczką i znajdujemy misce ciepłe i suche miejsce,może to być wyłączony piekarnik, mikrofalówka,lub po prostu ciepłe pomieszczenie). Wyrośnięte ciasto przelewamy do dużej okrągłej formy(średnica około 27 cm),jeżeli jest sylikonowa nie trzeba wysypywać spodu ( osobiście nie jestem przekonana do użycia tej foremki dlatego,że ciasto szybciej nam się przypali od boków i spodu,a zostanie lekko niedopieczone w środku) natomiast jeżeli nie sugeruje wysypać na wysmarowany masłem spód bułkę tartą lub wyłożyć go papierem.(jeżeli zrobicie to nieumiejętnie ciasto może nabrać nieestetycznego kształtu).Na wierzch wysypujemy pokrojone w 6 bądź ósemki oraz wymieszane z mąką i cukrem śliwki. Całość posypujemy kruszonką.Jeżeli używamy migdałów wysypujemy ją w raz z nimi na przemian. Wstawiamy do nagrzanego do 180 (BEZ termoobiegu!!!) piekarnika, autorka sugeruje pieczenie z  użyciem funkcji"góra dół". Pieczemy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 20 minut, następnie przy zamkniętych przy kolejnych 20. (ten czas może się wydłużyć w zależności od piekarnika). Jeżeli ciasto w środku będzie niedopieczone ,a góra zacznie nam się mocniej przypiekać to przykryjcie je aluminiową folią). Otwórzcie lekko drzwiczki i pozostawcie do ostygnięcia.

przepis zaczerpnięty ze strony : sprawdzonakuchnia.pl




SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz