środa, 26 grudnia 2012

Pierniczki i piernik !

Piernik ...czyli ciasto przygotowywane z dużym wyprzedzeniem

Żeby piernik był smaczny należy go przygotować dużo wcześniej. Ciasto na moje pierniczki, i piernika który przygotowywałam z tej samej masy zrobiłam już w listopadzie. Warto jednak poświęcić odrobinę czasu wcześniej, nie tylko dlatego że jego smak jest niepowtarzalny ale także dlatego,że spędzimy mniej czasu w kuchni przed samymi świętami.
Dlaczego warto wybrać akurat to ciasto? Kojarzycie jak pachnie prawdziwy piernik...? Przyprawy dają niepowtarzalny aromat. Jest to jeden z tych zapachów które kojarzą mi się świętami. (Oprócz pierniczków jest to także zapach pomarańczy/mandarynek,maku oraz bigosu).Pieczenie pierników to także świetna zabawa. Za pomocą foremek czy tez zwykłego kuchennego noża mogą powstać niezwykłe kształty. Możemy wykorzystac je nie tylko jako jedną z potraw, ale także jako choinkową ozdobę. Nic tylko zabrać się za pieczenie! Ten przepis moja mama wynalazła w internecie- wg. Aganiok (www.kuchniaganiok.blogspot.com)- dziękujemy serdecznie za to cudo, który sprawiło nam tyle przyjemności!

Składniki:
500g miodu 
2 niepełne szklanki cukru
250g masła
1 kg+ 1 szklanka mąki pszennej
3 niewielkie jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
1 czubata łyzka ciemnego kakao
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyzeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli 
bakali - autorka proponuje:
100 g orzechów laskowych
100g migdałów
100g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej

3 łyżki mleka +jajko

Wykonanie:
Siekamy wszystkie bakalie.Osobno w garze mieszamy miód,cukier i tłuszcz  zagotowujemy mieszając. Do gotowej masy dodajemy bakalie i przyprawy.
Do dużej miski dodajemy część przesianej mąki. Dodajemy sól,jaja,kakao i sodę (którą wcześniej rozpuszczamy w ziemnym mleku).Dokładnie mieszamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną przez nas niewystudzoną bakaliową masę.Mieszamy wszystkie składniki po czym dodajemy resztę odłożonej przez nas mąki i ponownie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do miski i owijamy folią spożywczą.Robimy w niej niewielkie dziurki które sprawi,że ciasto będzie oddychać,ale nie wyschnie. Odstawiamy w chłodne miejsca na pare tygodni.

Po upływie paru tygodni wystawiamy ciasto do temperatury pokojowej. Jeżeli ciasto trudno się wyrabia możemy zwilżyć je odrobinę mokrą ręką. Wyrabiamy na blacie delikatnie prusząc je mąką.rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra.Pamiętajmy,że nasze ciasto musi być elastyczne! Wycinamy kształty pierniczków ,smarujemy je jajkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 10 minut. Gotowe pierniki chowamy do szczelnego opakowania na pare dni. Możemy wrzucić do niego części jabłek,aby nam zmiękły.

Naszą masę możemy również podzielić na części. Rozwałkować 3 prostokąty i piec je jeden po drugim w temperaturze 160 stopni przez około 15 minut. Przekładamy warstwy powidłami własnej roboty lub też ze sklepu . Polewamy wierzch lukrem.

Jak zrobić lukier?
Ubijamy białko z odrobiną soli.Dodajemy cukru pudru aż do momentu gdy masa będzie w miarę gęsta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz