Strucla z makiem ..a inaczej..makowiec
Jaki składnik jest niezbędny i jest podstawą wigilijnych podstaw?Jeżeli nie wiecie to Wam powiem...mak!Niektórzy przygotowują kutię inni kluski z makiem a jeszcze inni tradycyjnego makowca! Ten drożdżowy zawijaniec zawiera nie tylko przepyszną mase makową ,ale także bakalie: orzechy, kandyzowane owoce czy też rodzynki! Myślę,że każdy z Was dobrze wie o czym mówie.Na pewno wielu ma już swoje własne przepisy.. ja jednak zasugeruje skorzystanie z tego :
Składniki:
na ciasto :
400g mąki pszennej
50 g masła+odorbina do posmarowania formy
50g drożdży
2 jajka
3 żółtka
1 czubata łyżka cukru pudru
odrobina soli (nawet nie pół łyżeczki)!
2 -3 łyżki śmietany gęsta ( 22%)
2 -3 łyżki śmietany gęsta ( 22%)
masę makową:
Możemy skorzystać z gotowych puszek i dodac do nich tylko pokrojone kandyzowane owoce oraz orzechy, lub przygotować samodzielnie masę)
400 gram maku
1 l mleka
150 g masła
1/2 szklanki miodu
aromat waniliowy bądź laskę wanili
garść posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej(lub smażonej w cukrze)
Dowolną ilość rodzynek, orzechow i innych bakali (w przepisie którym się sugerowałam były to wartości :
100g posiekanych migdałów oraz 150 g rodzynek)
ja natomiast do mojej mamy dodałam po sporej garści orzechów włoskich, kandyzowanej papai/ananasa,rodzynek)
5 jajek
3/4 szklanki cukru ( jeżeli użyliście gotowej masy radzę z niego zrezygnować)
Masa:
W garnku mieszamy roztopione masło,miód,wanilie,bakalie,skórkę pomarańczy oraz masę makową. Gotową lub przygotowaną wcześniej przez nas.Trzymamy ją na ogniu przez 15 minut. Studzimy. Oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z cukrem.Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.Mieszamy wszystkie składniki ze sobą, najpierw dodajemy żółtka a następnie delikatnie ubite białka.
Ciasto:
Rozrabiamy drożdże ze śmietaną.Dodajemy ereszty składników ,wyrabiamy dośc elastyczne ciasto.
Rozwałkujemy i przykrywamy ściereczką.Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie,czyli około godziny. Wkładamy do piekarnika na około 40-50 minut. Nagrzanego na 160 stopni z termoobiegiem lub 180 bez.Ostudzone ciasto wyciągamy na blat.Wzdłuż jedego z boków rozkładamy przygotowaną masę na całej powierzchni tak aby tworzyło niezbyt grubą warstwę. Zawijamy wzdłuz jednego z boku ( do środa ciasta) tak aby powstał rulonik.
Lukier
Ubijamy białka z solą .Dodajemy cukru pudru.( ilość taka,żeby masa była w miarę gęsta).Smarujemy wierzch strucli. Posypujemy suchym makiem bądź orzechami lub migdałami.
Na podstawie przepisu ze strony www.ugotuj.to
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz