Quiche (a może jednak tarta) brokułowa!
Quiche można powiedzieć,że należy do jednej rodziny wraz z tartami.. Dlatego też umieściłam ten przepis właśnie pod taką etykietą...Ostatnio czytałam artykuł na ten temat, nie pamiętam na jakiej stronie czy blogu,ale postaram się wam krótko wyjaśnić na czym polega różnica pomiędzy nimi.
Tartą nazwiemy "placek"zarówno i na słodko jak i na słono. Składa się z podstawy,wykonanej z ciasta kruchego,francuskiego,a nawet drożdżowego oraz farszu zazwyczaj serowo-jajecznego. Quiche natomiast jest potrawą zawierającą pikantne dodatki gdzie masę stanowi śmietana i jaja. Różnicę stanowi także forma w jakiej przygotowywana jest potrawa, tarta można mieć różnorodny kształt, quiche zazwyczaj jest okrągły.
Tak naprawdę w zamyślę miałam wykonać tartę,potem zdecydowałam się na quiche a w końcu przygotowałam smaczną mieszankę, którą teraz ,z czystym sumieniem,mogę Wam zaproponować!
W dużej misce wyrabiamy wszystkie składniki tak długo aż połączą się nam w jedną masę.Najlepiej dodawać w kolejności : mąka- oczywiście jeżeli mamy taką możliwość przesiewamy przez sitko,dzięki temu nam się spulchni, jajko,sól a na koniec masło. Tłuszcz powinien być schłodzony,rozdzielamy palcami masło na małe kawałeczki. Kolejno zabieramy się za jego wyrabianie. Jeżeli nie chce nam się połączyć w całość dodajemy śmietany. Odstawiamy ciasto zawinięte szczelnie folią do lodówki, na przynajmniej pół godziny.
Tartą nazwiemy "placek"zarówno i na słodko jak i na słono. Składa się z podstawy,wykonanej z ciasta kruchego,francuskiego,a nawet drożdżowego oraz farszu zazwyczaj serowo-jajecznego. Quiche natomiast jest potrawą zawierającą pikantne dodatki gdzie masę stanowi śmietana i jaja. Różnicę stanowi także forma w jakiej przygotowywana jest potrawa, tarta można mieć różnorodny kształt, quiche zazwyczaj jest okrągły.
Tak naprawdę w zamyślę miałam wykonać tartę,potem zdecydowałam się na quiche a w końcu przygotowałam smaczną mieszankę, którą teraz ,z czystym sumieniem,mogę Wam zaproponować!
Składniki
na ciasto:
szklanka mąki tortowej
spora szczypta soli
jedno jajko
3/4 kostki masła ( powinno być schłodzone)
ewentualnie śmietana do połączenia masy
na farsz:
2 duże łyżki serka śmietankowego np. piątnicy/ almette
1 kostka sera typu feta
około 100 ml śmietany 30%
pieprz,sól,gałka muszkatałowa
3 jajka
500 g brokuła
szynka konserwowa
pomidorki koktajlowe lub suszone
żółty ser (opcjonalnie)
Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze wszystkich składników! ( zwłaszcza teraz latem)
Rozwałkowujemy i wykładamy do formy nasmarowanej masłem. Za pomocą widelca na całej powierzchni wykonujemy małe dziurki. Spód podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzch (podczas pieczenia) możemy wyłożyć aluminiową folię i wysypać np.groch co sprawi, że nasza tarta zachowa odpowiedni kształt.
Szynkę i ser kroimy w drobne plastry. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut, powinien nadal pozostać lekko twardy. Dzielimy warzywo na małe różyczki,niepotrzebne łodyżki wyrzucamy.
Do blendera wbijamy jajka i lekko je ubijamy,.Dodajemy śmietanę,ser feta i śmietankowy, przyprawy.
Mieszamy całość.
Na lekko podpieczony spód wykładamy szynkę (opcjonalnie żółty ser) oraz pomidorki suszone,jeżeli używamy koktajlowych to na razie pomijamy tą czynność. Na całej powierzchni wykładamy brokuły. Całość zalewamy śmietanowo-serowo-jajeczną masą. Wykładamy przekrojone na pół pomidorki.
Całość pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. (Różnica w czasie wynika z tego,że każdy korzysta z innego piekarnika ,dlatego tartę należy obserwować).
Szynkę i ser kroimy w drobne plastry. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut, powinien nadal pozostać lekko twardy. Dzielimy warzywo na małe różyczki,niepotrzebne łodyżki wyrzucamy.
Do blendera wbijamy jajka i lekko je ubijamy,.Dodajemy śmietanę,ser feta i śmietankowy, przyprawy.
Mieszamy całość.
Na lekko podpieczony spód wykładamy szynkę (opcjonalnie żółty ser) oraz pomidorki suszone,jeżeli używamy koktajlowych to na razie pomijamy tą czynność. Na całej powierzchni wykładamy brokuły. Całość zalewamy śmietanowo-serowo-jajeczną masą. Wykładamy przekrojone na pół pomidorki.
Całość pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. (Różnica w czasie wynika z tego,że każdy korzysta z innego piekarnika ,dlatego tartę należy obserwować).
Podajemy lekko ostudzoną lub na zimno. Gorącej nie polecam ponieważ traci na smaku :).
Życzę smacznego!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz