Tarta z fetą i cukinią
Moi rodzice wciąż domagają tego,abym przyrządziła im jakąś tarte.Po dzisiejszym eksperymencie przekonałam się,że wolą tą najbardziej tradycyjną czyli z warstwą serowo-jajeczną.Dzisiejsza tarta jest w nieco innym wydaniu,ale myślę,że nie należy ciągle trzymać się jednych i tych samych przepisów! Czasami warto sięgnąć,dla odmiany, po coś innego. Może wśród Was znajdą się koneserzy takiej tarty?A może tradycyjna nie przypadła Wam do gustu? Warto więc wziąć się za :
Składniki :
1 jajko
250g mąki krupczatki
szczypta soli
150g schłodzonego masła
500g cukini
świeży tymianek bądź suszony
jogurt grecki ( lub gęsty jogurt naturalny) około 250-300g
200g sera feta typu kanapkowego
świeży szczypiorek
oliwa z oliwek
sos : (opcjonalnie)
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Do miski przesiewamy mąkę,dodajemy masło rozdrabniane nożem bądź palcami na mniejsze kawałki,jajko oraz całość solimy.Ciasto za pomocą palców rozdrabniamy na małe kawałeczki (jakbyśmy chcieli zetrzeć drobinki w palcach).Całość zagniatamy. Chłodzimy w zamrażarce około 20 minut,bądź w lodówce 40 minut. Po upływie tego czasu wykładamy na naczynie do tarty (bądź inne żaroodporne) które wcześniej smarujemy odrobiną masła. Dokładnie dociskamy ciasto do spodu, formułujemy brzegi. Na całej powierzchni za pomocą widelca wykonujemy małe otworki. Spód pieczemy przez około 25-30 minut minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Cukinie grillujemy około 5 minut na patelni grillowej lub też podsmażamy na zwykłej (bez dodatku tłuszczu) przez podobny okres czasu. Ser feta kroimy na małe kawałeczki.
Na podpieczony spód wykładamy jogurt, następnie cukinie którą posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą ( w oryginale były to 2 łyżki). Posypujemy serem feta oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Całość zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przed podaniem posypujemy tymiankiem.
Możemy podać wraz z konfiturą jak proponuje autorka bloga - "Kwestii Smaku" z której został zaczerpnięty ten przepis lub też sosem ( ocet balsamiczny wraz z miodem gotujemy aż zgęstnieje).
Na podpieczony spód wykładamy jogurt, następnie cukinie którą posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą ( w oryginale były to 2 łyżki). Posypujemy serem feta oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Całość zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przed podaniem posypujemy tymiankiem.
Możemy podać wraz z konfiturą jak proponuje autorka bloga - "Kwestii Smaku" z której został zaczerpnięty ten przepis lub też sosem ( ocet balsamiczny wraz z miodem gotujemy aż zgęstnieje).
Przepis jest całkowicie zaczerpnięty ze strony "www.kwestiasmaku.com", tutaj znajdziecie też przepis na serowy spód,który myślę,jest także godny uwagi :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz