Oto kolejny przepis na warzywne ciasto! Tym razem na stole króluje dynia!( Jak przystało na koniec października) Do tej pory pojawiła sie u mnie jedynie w dzień Halloween tworząc niezapomniany klimat i służąc jako lampion przyciągający "wieczorne duszki"po cukierki. Co to był za błąd! Przecież w internecie możemy znaleźć tysiące przepisów właśnie z dynią! Nie tylko ciasta, muffiny, czy dość popularne zupy-krem,ale także i risotto ,placuszki czy makaron... myślę,że mogłabym wymieniać tak cały wieczór,ale to na nic bo na pewno zapomniałabym o jakimś daniu.. Dzisiaj, jak zazwyczaj, pojawiła się potrzeba upichcenia czegoś słodkigo dla gości, padło więc na :
Ciasto dyniowe!
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki żytniej
3- 4 jajka(w zależności od ich wielkości)
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki oleju
około 400g dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
100g wiórków kokosowych
łyżka cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
Dynie zetrzeć na grubych oczkach. Jeżeli nie jest wypestkowana to należy się pozbyć się nasion.
Mieszamy wszystkie składniki razem. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut. (najlepiej z termoobiegiem 160 stopni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz